MS-taudin hoito
MS-taudin hoidon voi jakaa kolmeen kokonaisuuteen, jotka ovat lääkehoito, kuntoutus ja omahoito.
Lääkehoito
MS-taudin etenemistä voidaan hidastaa lääkkeillä, vaikkei mikään lääkitys sairautta parannakaan. Lääkäri tekee päätöksen lääkityksestä potilaan tilanteen perusteella. Siihen vaikuttavat taudin luonne ja esimerkiksi toive raskaudesta.
MS-taudin lääkkeet ovat joko suun kautta otettavia tai pistoksia eli injektioita. Pistoshoidot annostellaan ihon alle, lihakseen tai laskimoon.
Oikea pistostekniikka vähentää pistoskohdan reaktioita. MS-hoitajasi opettaa sinua pistämään oikein. Ohjeita saat myös pistosoppaasta, jonka voit tilata osoitteesta info.finland@tevaeu.com
Kuntoutus
Kuntotus on tärkeää aina, kun on kyseessä monioireinen ja etenevä sairaus. Kuntoutussuunnitelma tulisi tehdä yhteystyössä lääkärin ja moniammatillisen työryhmän kanssa. Onnistuneen kuntoutuksen lähtökohta on hyvä suunnitelma ja potilaan oma sitoutuminen siihen.
Sairastumisen alkuvaiheessa on mahdollisuus osallistua erikoissairaanhoidon järjestämälle kurssille. Kursseja järjestetään isoilla paikkakunnilla, mutta sairastumisen ja seuraavan kurssin aikaväli voi välillä olla pitkä.
Omahoito
Omahoito tarkoittaa kaikkea sitä, mitä itse voit tehdä oman vointisi hyväksi. Listan ensimmäinen kohta on yksiselitteinen: tupakoinnin lopettaminen. Kun tupakointi lopetetaan diagnoosin varmistuttua, on ennuste jatkossa sama kuin ei-tupakoivilla, muuten sairaus todennköisesti etenee nopeammin.
Säännöllisellä liikunnalla on MS-potilaalle suuri merkitys. Hyvä yleiskunto antaa vastustuskykyä ja hyvää mieltä. Liikunta ei laukaise MS-taudin pahenemisvaiheita, mutta liikunnalla ei kuitenkaan voi estää sairauden etenemistä. Aktiivinen liikunta auttaa toimintakyyvn säilymiseen.