5.2. Oireiden lievittäminen

Kipu, lihasjäykkyys, väsymys ja masennus ovat tyypillisiä MS-taudin oireita. Niitä voidaan monesti lievittää lääkehoidolla ja toimintaterapialla.

Potilas voi tuntea monenlaista kipua ja siksi usein tarvitaan useita erilaisia kipulääkkeitä. Vauriot selkäytimessä tai muualla keskushermoston alueella aiheuttavat ns. hermokipua. Moni kuvailee sitä kihelmöinniksi tai poltteeksi.

MS-potilaan lihakset ovat monasti heikot ja spastiset. Spastisuudella tarkoitetaan lihaksen poikkeavaa supistumista, joka johtuu todennäköisesti heikentyneestä veren läpivirtauksesta ja lihasten kasvaneesta kuormituksesta. Spastisuuteen on oma lääke, sen lisäksi fysioterapiastasta on yleensä apua.

Voimakas väsymys eli fatiikki on useimmille MS-potilaille tuttua. Se pahenee usein fyysisessä tai psyykkisessä rasituksessa. Lämpö pahentaa usein fatiikkia. Huonelämpötilan säätäminen matalammaksi, viileät suihkut ja tuulettimet voivat tuoda apua. Fatiikin oireita voi yrittää lievittää lääkityksellä, tosin aina ne eivät tuo toivottua tulosta.

MS-diagnoosi ja muutamat sairauden hoitoon käytettävät lääkkeet lisäävät masennuksen riskiä. Jos masennus todetaan, vaihdetaan yleensä lääkehoitoa. Lääkehoitoon voidaan yhdistää myös terapiaa ja monille se onkin toimiva ratkaisu.