5. Hoito

MS-tauti etenee eri tavoin eri potilailla ja oireet vaihtelevat. Mikään lääkehoito ei sitä paranna, mutta taudin etenemistä voidaan hidastaa ja oireita lievittää. Kun sairaus diagnosoidaan varhain, myös sen etenemistä hidastava hoito voidaan aloittaa ajoissa. Lääkehoidolla vaikutetaan elimistön puolustusjärjestelmään ja sitä kautta taudin kulkuun vähentämällä pahenemisvaiheita ja tulehdusmuutoksia.

D-vitamiinilisästä on todettu olevan MS-potilaille hyötyä ja se on tarpeen eritoten talviaikaan ja silloin, jos ruokavaliossa ei ole D-vitamiinin lähteitä kuten kalaa. Annokset ovat yleisiä suosituksia suurempia, ja niistä kuulet tarkemmin lääkäriltäsi.

Lihaskuntoa ja tasapainoa kannattaa ylläpitää säännöllisellä liikunnalla. Liikunta tuo myös apua oireisiin ja nostaa mielialaa. Fysio-tai toimintaterapia on tarvittaessa osa kuntoutusta.

Yksi kulmakivi hoidossa on oman terveydentilan seuranta. Bakteeritulehdukset (esimerkiksi poskionteloiden tai virtsateiden tulehdus) pitää hoitaa heti, sillä ne altistavat pahenemisvaiheille.

Tupakointi ei sovi MS-potilaalle. Tupakoivien taudinkuva on vaikeampi kuin tupakoimattomien tai entisten tupakoijien. Tupakoivat kärsivät myös useammin MS-taudin primaaristi etenevästä muodosta, jossa oireet pahenevat tasaisesti.

Lähde: Tupakan haitasta MS-potilaille Archives of Neurology, 2009